Odštampajte tekst Odštampajte tekst

Primarni i strani ključ

kljucevi.jpgEvo sirovih beleški sa časova na kojima smo upoznali pojmove primarnog i stranog ključa.
Kreativnije beleške, kao što smo navikli, napisaće učenici.

primarni.jpgPrimarni ključ je jedno ili više obeležja (tj. polja) u tabeli koji jednoznačno identifikuju entitet tj. red tabele. Jednoznačno znači da dva različita reda u tabeli ne mogu imati istu vrednost primarnog ključa.
Recimo JMBG upućuje na samo jednog čoveka. Ne može više ljudi imati isti JMBG.

Kada se primarni ključ sastoji od podataka koji imaju realno značenje, koji imaju smisla, onda se takav ključ označava kao prirodni. (npr. oznaka odeljenja IV2 ima veze sa realnim svetom jer označava drugo odeljenje četvrte godine). Pošto je realan svet jako komplikovan i promenljiv (menjaju se zakoni, menjaju se države i pasoši, devojke menjaju prezime kada se udaju, deca menjaju prezime kada im se roditelji razvedu, III3 postane IV3 u septembru, itd, itd, itd…) nikada ne možemo biti sigurni da se vrednost prirodnog primarnog ključa neće promeniti. A idealan primarni ključ je baš onaj koji se nikada ne menja.
Zato je najčešće bolje napraviti veštački primarni ključ, kreiranjem novog polja koje će biti tipa AutoNumber. Vrednost veštačkog primarnog ključa generiše sam Access i on nema blage veze sa životom, tako da šta god se u životu promeni on ostaje isti.

Primarni ključ je važan kod uspostavljanja veza (relacija) između tabela.
Kada entitet iz jedne tabele treba da se pojavi u drugoj tabeli, onda se umesto celog reda u tu drugu tabelu upisuje samo primarni ključ (kao jedinstveni predstavnik tog entiteta). Zašto?
Time se sprečava ponavno unošenje jednom unetih podataka, tj. sprečava se redundantnost podataka. Slomite jezik, naučite da izgovorite re-dun-dan-tnost i pravite se pametni u društvu. Za svaki slučaj imajte na umu šta ta reč predstavlja: redundantnost je problem suvišnih kopija podataka.

Kada se primarni ključ jedne tabele pojavi u drugoj tabeli, onda je on za tu drugu tablu strani ključ.
Za postavljanje stranog ključa koristimo LookUp Wizard, a polje koje je strani ključ treba da bude indeksirano.


Napišite komentar:

Ukoliko prvi put komentarišete, komentar mora biti odobren pre nego što bude objavljen.