Odštampajte tekst Odštampajte tekst

Asocijacije

Asocijacije IconIma profesora informatike koji ne dozvoljavaju igranje igrica u kabinetu i onih koji to dozvoljavaju. A vaš profesor je neka treća vrsta - napravio je igricu! Ona nam pomaže da se malo odmorimo od gradiva, ali da pritom ne isključimo mozak.

U pitanju je igrica Asocijacije, napravljena po uzoru na jednu od najpopularnijih igara televizijskih kvizova. Prvi put sam je video u prastarom kvizu zagrebačke televizije Kviskoteka, a danas je gledamo u TV Slagalici

as2.gif Igra funkcioniše kao  generator asocijacija, što znači da program iz baze podataka koja sadrži reči i veze između reči, po slučajnom izboru sastavlja asocijaciju. To omogućava da jedna ista reč može da pojavi kao asocijacija za više različitih pojmova, može da bude rešenje kolone, ili konačno rešenje. Ako uzmete u obzir i to da trenutno u bazi ima preko 2500 reči, i da postoji mogućnost dopunjavanja baze, onda možete da predpostavite da vam je zagarantovano puno sati zabave pre nego što igra postane suviše laka. A kada se to dogodi, skratite vreme za razmišljanje, i eto novog izazova. Ili podesite da asocijacije mogu da imaju samo 3 kolone, ili samo 3 polja po koloni, pa će programu biti lakše da generiše neke nove asocijacije, koje do tada niste rešavali.

as1.gifProgram sam pravio u periodu između završetka studija i pronalaženja posla, tako da mi ove Asocijaci dođu kao neki drugi diplomski rad, koji nisam polagao pred komisijom, već pred samim sobom. I čini mi se da sam položio.

Program sam razvijao u VisualBasic-u, a bazu podataka u Access-u.
Kada u četvrtoj godini budemo upoznali Accesss i Sql, možda će biti zanimljivo da malo proučimo kako funkcioniše ova igrica.

Igru možete preuzeti ovde.

Svoje utiske, predloge, primedbe možete izneti u vidu komentara na ovu stranicu.

 


Jedan komentar na “Asocijacije”

  1. extra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Napišite komentar:

Ukoliko prvi put komentarišete, komentar mora biti odobren pre nego što bude objavljen.