Odštampajte tekst Odštampajte tekst

Programeri za male pare

objekti_radnik.gif“Pevali bi mi još ali profesor se okrenu ka lepoj zelenoj tabli i nastavi sa pevanjem ostatka lekcije i pisanjem ostalih objekata u Access-u”
“Forms - ovde za male pare možemo biti programeri”

Slađana iz IV4 i Nina iz IV2 pišu o časovima održanim u trećoj nedelji ove školske godine.

Već je treća nedelja kako idemo u školu, a nismo ni primetili…vreme nam baš brzo prolazi…Došla je i sreda kada prva dva časa grupa B, odeljenja IV-4, ima informatiku…

Došli smo u kabinet u kome smo naravno zatekli profesora,koga smo ne tako davno upoznali i koji nam ove godine predaje informatiku.Iako je profesor imao malo poteškoća da zapamti naša imena, mada opravdano pošto smo za njega bili potpuno nova lica, sada nas je gledao sa sigurnošću da zna naša imena i da ih je napokon zapamtio, ali….
Ušla je Bojana koja je malo kasnila na čas i … profesor je zapita:’’Jesmo li se upoznali’’, na šta ga je Bojana čudno pogledala, a ostatak nas se smeškao…MISLIO JE DA JE VIDI PRVI PUT i da…toliko o tome kako nas je zapamtio, no dobro,može se reci da je i ovo na neki način opravdano jer Bojana nije bila na jednom času prošle nedelje, pa je profesor zato zaboravio, a i treba popamtiti svu tu decu.

Na tadašnjem času smo, pošto smo se već prethodnih časova koliko toliko upoznali sa Access-om, radili ’’vrste objekata u Access-u’’. 

O njima piše Nina iz IV2:

objekti.gifAccess-ova baza podataka barata sa 7 vrsti objekata, od kojih su prve 4 najbitnije, jer ćemo samo njih obradjivati ove godine.
To su:
1) TABLES - skup entiteta, izvor podatka. Na primer svi učenici I ekonomske škole (što smo imali kao primer na času),
2) QUERIES - (upit ili zahtev). Ovde možemo obradjivati podatke iz tabele, tako sto ćemo postavljati pitanja koja nas zanimaju i dobijati odgovore (informacije) nama potrebne. Na primer mozemo sortiratil, filtrirati, brisati, izdvajati potrebne podatke. Na casu smo imali primer da smo prikazali proseke svih učenika, sto je nama bilo zanimljivo da pronadjemo tu nama zanimljive osobe.
3) FORMS - (forme, obrasci) Kao što je profesor rekao, ovde za male pare možemo biti programeri. U ovom objektu možemo predstavljati korisniku naše podatke, tako da on može da komunicira sa našom bazom podataka.
4) REPORTS - (izveštaji) Ovde mozemo odštampati prikaz nekih informacija.

-Tu su još 3 vrste objekta kojim se nećemo baviti ove godine, s toga cu ih samo nabrojati:
   -pages (web stranice) ,
   -macros (automatizovane komande) i
   -modules (programčići napisani u VBA - Visual Basic for Applications)

Slađana nastavlja:
Odjednom se začu neko: ’’Dobar dan profesore, izvinite što kasnim.’’To je bio niko drugi nego Ružica koja je došla peške u školu jer tramvaji nisu radili pa je zato zakasnili, no to i nije toliko važno, važnije je to što je njoj tada bio 18-ti rođendan i……..’’Danas nam je divan dan, divan dan, našoj Ruški rodjendan…..

I tako mi otpevasmo rodjendansku pesmicu našoj Ruški koja je zadovoljno sa velikim osmehom sela na svoje mesto, naravno… pevali bi mi još ali profesor se okrenu ka lepoj zelenoj tabli i nastavi sa pevanjem ostatka lekcije i pisanjem ostalih objekata u Access-u.

Ubrzo je i zvonilo, a posle kratkog odmora mi se vratismo u kabinet i zauzesmo naše pozicije…A ubrzo i novi naslov zauze svoju poziciju. Na ovom času smo radili ’’tipove podataka’’
U medjuvremenu Bojan i ja smo dobili plusiće jer smo bili vredni i marljivo zapisivali sve sto smo do sada radili na časovima u naše veščice…    

tipovi.gif          

Postoje:

1)Text(tekstualni podaci)-do 265 znakova
2)Memo(tekstualni)-od 65536 znakova
3)Number-Byte(celi brojevi od 0 do 255)
                  Single(decimalni brojevi)
                  Duble
                  Decimal
                  Integer ( celi, i pozitivni i negativni, otprilike od -32000 do +32000)
                  Long Integer(od oko – 2 milijarde do oko + 2 milijarde)
4)Date/Time (datum i vreme)
5)Yes/No (logički podatak)
6)Currency (valuta)-sve što ima cenu
7)AutoNumber (biće korisno kada naučimo nešto o ključevima)
8)OLE Object  (objekti iz drugih aplikacija: Excel tabela, slika, film,…)
9)Hyperling (adresa sajta)

10)Lookup Wizard- nije tip već asistent koji omogućava da korisniku ponudimo nekoliko mogućnosti.

E da, tako smo mi naučili koji sve tipovi podataka postoje i kako i kada možemo da ih koristimo. Tako su prošla prva dva časa tog dana…no, šalu na stranu brzo je prošlo to vreme za razliku od vremena koje nikako da prodje kad su u pitanju neki drugi časovi…a i vreme uvek brzo prolazi na časovima informatike.
Ja se nadam da sam bar upola uspela da prenesem atmosferu sa časa, a vi sami rasudjujte o tome da li je nama na času bilo dosadno ili ne…i ne zaboravite PODATAK nije isto što i INFORMACIJA….


Napišite komentar:

Ukoliko prvi put komentarišete, komentar mora biti odobren pre nego što bude objavljen.