Odštampajte tekst Odštampajte tekst

Činjenice o izolovanoj činjenici

lik_ljut.gif“Čas je otpočeo proveravanjem profesorove memorije…
Zahteva dosta razmišljanja i ostavlja dosta mogućnosti za prosipanje učeničkih “bisera”, koje je profesor uredno zapisivao (ko zna zbog čega).”

Tijana piše kako su u IV1 prošla prva dva časa informatike u ovoj godini.

Prvi čas informatika u školske 2007/2008. godine počeo je kašnjenjem učenika na isti, što i nije bilo tako neobično.
Kada smo se svi “potrpali” u učionicu dva sa dva (u daljem tekstu kabinet za informatiku, ako se uopšte bude i pominjala) čas je otpočeo proveravanjem profesorove memorije, tj. prisećanjem naših imena, i mogu reći da mu je super išlo s obzirom da nas nije video skoro 3 meseca.
Zatim smo upoznati sa “materijom” kojom ćemo se baviti ove školske godine. U pitanju su baze podataka (tj. program MS Access).
Takođe smo prosvetljeni činjenicom da podatak i informacija nisu reči istog značenja. Naime, podatak predstavlja izolovanu činjenicu koja nema neki smisao, dok je informacija podatak sa smislom, koji pokreće na akciju ili pomaže pri donošenju odluka.
Rečeno nam je i nešto o SUBP (Sistem za upravljanje bazama podataka) ili DBMS (Data Base Management System). Jedan od njih je Access čija je pogodnost to što je pristupačan svim korisnicima bez obzira na informatičko znanje.
I to bi bilo to što se tiče teorijskog dela časa informatike. Ostatak vremena smo proveli igrajući logičku igru (čije ime nisam uspela da zapamtim, pa koristim ovu priliku da se izvinim zbog mog propusta) koja je slična asocijacijama ali po mom mišljenju teža jer zahteva dosta razmišljanja i ostavlja dosta mogućnosti za prosipanje učeničkih “bisera”, koje je profesor uredno zapisivao (ko zna zbog čega), i dosta zanimljiva, u stvari, da ne preterujem, manje dosadna od asocijacija. A možda nam je bila zanimljiva jer je nova. No o tom potom, vreme će pokazati…
I tako je došao kraj drugog časa informatike a samim tim i kraj ovog mog izveštaja.


Napišite komentar:

Ukoliko prvi put komentarišete, komentar mora biti odobren pre nego što bude objavljen.