Odštampajte tekst Odštampajte tekst

Veliki Brat poziva II3 u ispovedaonicu

lik_grdi1.gif“E sad, da li to ima veze sa kancelarijskim poslovanjem i računarskom tehnikom – to ne znam… Znam samo da se traži rešenje… Pa, ako neko desifruje to, a uz to bude i prvi koji je našao rešenje, neka javi profesoru – dobiće plusić…”

Jovana iz II3 piše o časovima održanim 7. septembra.

Zvrrrrrrrrrrr!!!
Bilo je to zvono za pocetak treceg casa… Nasoj grupi prvog casa kod, za nas novog, profesora kancelarijskog poslovanja I racunarske tehnike… Mislim da smo svi iz grupe pomislili : “Tri casa, joj al’ ce biti dosadno”… Ali ipak smo krenuli na treci sprat nekako opusteno jer smo culi od prve grupe da je profesor skroz OK…
Usli smo u kabinet u kome ranije nismo imali casove. Profesor Dejan Savic, koji je u tom trenutku lepio raspored zvonjenja na zid, nam se predstavio i na tabli ispisao svoj msn, e-mail, broj telefona i sajt. A onda nam je ispricao na koje sve nacine mozemo dobiti plusice (kojih, inace, treba da imate pet da biste dobili istu ocenu – 5) i sta cemo sve raditi u ovoj godini…
Tako je nekeko izgledao prvi cas…

Idemo dalje – poceo je drugi cas… I onda je krenulo nase predstavljanje profesoru… Inace, od nas dvanaestoro iz grupe, profesor je prvo upamtio nase decake tj. Marka i Milosa… Zatim nam je profesor rekao ovonedeljno pitanje za plusic: “Navedite barem tri programa za tabelarne kalkulacije, Excel-ova konkurenta”.
Mali savet: ne mucite se da trazite odgovor jer ga je nasa drugarica nasla jos istog casa, i to na jako originalan nacin…

A onda…
Onda je profesor Dule Savic (kako kazu nasi decaci) uzeo kredu i na tabli napisao, citiram – poentu danasnjeg casa (a verovatno I jos mnogo narednih casova):

Excel je keva!
Kad si mladji mislis da smara.
Kad odrastes ukapiras da ce ti keva uvek pomoci.

Taj drugi cas je uglavnom protekao u prici o Excelu – programu za tabelarne kalkulacije. I… I jednom primeru kroz koji je profesor hteo da nam objasni za sta sluzi gore navedeni program… Bolje receno, izracunali smo (tj. Excel je izracunao) koliko je zrna psenice jedan kralj (sah – po kome je i sama igra dobila naziv) trebalo da isplati jednom naucniku (Naučnik se zvao Seta, a priliku da bira nagradu dobio je jer je izumeo igru Šah - prim.prof.) A onda smo dobijeni rezultat pretvarali u kilograme, tone, broj tankera potrebnih za prevoz te kolicine zrna pšenice, broj krugova koje bi oko Zemlje napravila povorka tih tankera… Ne znam vise u sta sve to nismo pretvarali. (Nismo u evre. Neočekivano za bankare :) - prim.prof.)

I idemo, jos samo jedan cas nam je ostao, a posle – kraj, idemo kuci…
Nekako, taj cas nam je i najbrze prosao… Nije da su prva dva bila losa, naprotiv, nego smo se na tom trecem casu podelili u dve grupe i igrali asocijacije, a potom smo sa poenima osvojenim na asocijacijama igrali lancanu reakciju – lanac ulaganja i gubljenja poena…
I, ono…. nije bilo lose… Za pocetak… Mislim, ipak smo prvi put igrali tu, za nas novu, igru… Par minuta potom nam je profesor zadao novo pitanje za plusic, posto smo na prvo vec dobili odgovor… A to je neka sifra, nesto «65536 R u E»… E sad, da li to ima veze sa kancelarijskim poslovanjem i racunarskom tehnikom – to ne znam… Znam samo da se trazi resenje… Pa, ako neko desifruje to, a uz to bude i prvi koji je nasao resenje, neka javi profesoru – dobice plusic. (U medjuvremenu je dešifrovano: 65536 Redova u Excel-u - prim.prof.)

Nekoliko minuta potom smo usli u «ispovedaonicu» (kako to profesor kaze), uzeli nase stvari i… Otisli :)


2 komentara na “Veliki Brat poziva II3 u ispovedaonicu”

  1. Meni je sa ovog časa ostao upečatljiv jedan momenat: Kada smo izračunali taj čuveni Broj Zrna Na Šakovskoj Tabli, Marko je uspeo da tu stonogu od broja pročita.
    Radi se o broju: 18 triliona 446 bilijardi 744 biliona 73 milijarde 709 miliona 600 hiljada zrna.

  2. Wow, extra… Ma očekivano je od Jovane…

Napišite komentar:

Ukoliko prvi put komentarišete, komentar mora biti odobren pre nego što bude objavljen.