Odštampajte tekst Odštampajte tekst

Od dezinformacije do informacije

lik_zbunjen.gif“Zabuna je potpuna. Sada ceo razred bleji u maloj učionici.
Profesor počinje da crta nešto. Svi smo gledali iznenađeno te krugove na tabli.
Kaže da je to smislio dok je sedeo u autobusu na putu do škole???
Šta je sad ovo?”

Filip iz IV6 piše o časovima koji su održani tog 4. septembra, iako nisu bili u rasporedu časova.

Ovaj čas informatike, inače prvi ove godine, je bio zaista poseban jer je bio neočekivan.
Po rasporedu koji smo dobili prethodnog dana, B grupa, u kojoj sam i ja, je trebala da ima čas računovodstva. Tako da smo početak časa proveli u učionici čekajući profesorku računovodstva. U tom trenutku ulazi profesorka Slađana, u panici, i šalje nas u kabinet informatike na trećem spratu. Na stepeništu nailazimo na učenike iz A grupe kojima je takođe rečeno da idu na informatiku u taj kabinet. Zabuna je potpuna! Sada ceo razred bleji u maloj učionici. Profesor objašnjava situaciju i šalje A grupu na računovodstvo. Na našu veliku radost, izgubljeno je skoro 20 minuta od časa…

Profesor, koji nam je predavao i prošle godine, ispisuje na tabli svoj broj telefona, e-mail i novi sajt. Na našu veliku radost, plusići još uvek postoje i sada ih je još lakše dobiti. Pored aktivnosti, oni se mogu dobiti i pisanjem izveštaja (što ja upravo radim). Svakog časa jedan učenik piše izveštaj koji se plasira na sajt. Tako da ako neko nije bio u školi ovde može videti šta ga zanima.

Kraj prvog časa smo dočekali opušteno, igrajući igrice, pričajući o raspustu,…

Na drugom času loša vest: nova lekcija! Podatak nije isto što i informacija.
Podatak je izolovana činjenica. Ona nema smisla. Informacija predstavlja podatak+smisao. Ona pokreće na akciju. Nastaju obradom podataka.

cale_keva_sin1.gif

Profesor počinje da crta nešto. Svi smo gledali iznenađeno te krugove na tabli. Kaže da je to smislio dok je sedeo u autobusu na putu do škole??? Šta je sad ovo? Malo po malo ti krugovi postadoše veoma dobar crtež. Kao likovi iz nekog stripa. Naime to su otac koji vozi (gadno nadrndan, negde žuri), keva koja se smeška (možda i šminka), i dete koje razmišlja o lizalici. Za ćaleta znak oganičenja brzine znači da treba da uspori (informacija), za kevu je podatak (kao klupa, drvo, semafor, policajac, sve što je usput videla, a ne zanima je), a za malog nije čak ni podatak.

BAZA PODATAKA predstavlja organizovani skup podataka ili način organizovanja podataka. Pojam SUBP(eng. DBMS) je sistem za upravljanje bazom podataka (eng. data base management system). To su programi koji se bave obradom podataka. Jedan od takvih je i ACCESS. Microsoftov program kojim ćemo se baviti ove godine. On nam omogućava da obrađujemo podatke u bazi podataka kako bismo došli do informacija.Konačno predavanje je gotovo! YES!!! Da bi brže prošlo vreme, igrali smo neku čudnu logičku igru sa nekim slovima: Dat nam je broj i prva slova reči, a mi treba da pogodimo šta predstavlja ta šifra npr. 365 D u G znači 365 dana u godini.

Konačno je bilo sedam sati… što je bio znak da izletimo ko pušteni sa lanca. Vrlo brzo smo se vratili da uvučemo stolice a onda ponovo ludnica…


3 komentara na “Od dezinformacije do informacije”

 1. Jao pa ovo je super! Jel ja to imam konkurenciju? :)
  Šalim se, Filipe super si ovo sročio… sve pohvale… Nekako se kraj podudara sa mojim završetkom teksta :)
  I crtež je fenomenalan…
  Samo, ovaj, jedno pitanje…. GDE TI JE SLIKA?? :)
  Pozzic od mene za tebe

 2. Filip je možda rešio da za ovu priliku napravi jednu posebnu fotku: U profi studiju, onako zamišljen nad knjigom, pogled se gubi u daljini, rukom podupire bradu, kako to već rade svi veliki pisci na zadnjim koricama svojih knjiga :).
  Bez šale, bilo bi lepo da uvek imamo fotku svakog autora Beleški Sa Časa, nešto kao foto-potpis. Čekam da Filip pošalje, pa kačim na sajt.

 3. Vergilije a.k.a Bojan

  Podatak nije isto što i informacija.
  Podatak je izolovana činjenica. Ona nema smisla. Informacija predstavlja podatak+smisao. Ona pokreće na akciju. Nastaju obradom podataka.

  Koliko je ovo samo tacno…ju naopako!!! = ovako se cude Loznicani…

  Crtez je keva…total…
  Ajd’ poZz

Napišite komentar:

Ukoliko prvi put komentarišete, komentar mora biti odobren pre nego što bude objavljen.