Odštampajte tekst Odštampajte tekst

Namerna greška [odgovoreno]

pitanje.gifNa stranici gde sam se predstavio i naveo kontakt podatke, postavio sam i jedno PitanjeZaPlus: Zašto sam nepravilno napisao svoju e-mail adresu? Pošto nakon nedelju dana još uvek nema pravog odgovora (a bilo je pokušaja) evo male pomoći.

Svoju adresu napisao sam ovako: dejansavic(a)verat.net
Mnogi učenici su lepo primetili da sam umesto mankija (znak @, zovu ga i “pijano A” ili “majmunsko A”, na engleskom je AT, čita se ET, a znači NA)  napisao nešto što pomalo liči na mankija tj. (a). Međutim, pitanje nije bilo gde je greška, nego zašto sam tu grešku naprvio. Imao sam dobar razlog za to, kao i mnogi drugi koji na web stranicama svoju e-mail adresu (recimo: ime@provajder.com) pišu na neki od sledećih načina:
ime AT provajder.com
ime AT provajder TAČKA com
ImeAtProvajderTačkaCom
ime (a) provajder tačka com

Kada pogledate ovako zapisane adrese, iako su nepravilno napisane, vi znate o kojoj se adresi u stvari radi. Znate zato što ste inteligentno biće. Znate zato što ste ljudsko biće.

Međutim, ima nešto što tumara internet stranicama, a to nešto još uvek nije dovoljno inteligentno da ove nepravilno zapisane adrese razume, jer to nešto nije ljudsko biće, a ja ne želim da to nešto dođe do moje e-mail adrese. Zašto?

Covek ovo moze da procitaAko ste se nekada registrovali na nekom internet sajtu, za forum, chat, za otvaranje e-mail ili nekog drugog naloga, od vas se tražilo da prepoznate neka čudno ispisana, istumbana, zamrljana ili prekrižena slova i brojeve, kao ova na slici. 
Prepoznajući ova slova vi sistemu na koji se prijavljujete dokazujete da ste ljudsko biće, a ne ono nešto drugo. Šta je to nešto i zašto je to nešto tako nepoželjno?

Čekam odgovore.


4 komentara na “Namerna greška [odgovoreno]”

 1. Znam ja, ali necu da kazem!
  Profo, vidimo se uskoro! :)

 2. Odobrio sam prvi komentar, iako deluje da je to privatna poruka kojoj nije ovde mesto, zato što je i Nenad, na sajtu gde predstavlja svoj bend (pogledajte), svoju e-mail adresu takođe namerno napisao pogresno. Dakle, on zaista zna odgovor na ovo pitanje, ali nece da ga kaze jer vec ima dovoljno pluseva ;). A i nisam mu profesor.

 3. ewo profesore ja cu da kazem, al ne morate da appruvujete :D moj komentar.
  Moj konacan odgovor su “web crawleri“ :)
  oni su specijalno napravljeni da jure i kradu mail adrese, kako bi slali brdo spam-a. A vi ste se na neki nacin zastitili, tako sto ste izmenili oblik vase mail adrese ;)

  PS: vrlo interesantno objasnjenje

 4. Tako je Nеšo!
  Dakle, postoje kompjuterski programi koji analiziraju sadržaj stranica na internetu tražeći u njima e-mail adrese, kako bi je kasnije iskoristili za slanje neželjene pošte tj. SPAM-a (to su kojekakve reklame, prevare, virusi i ostalo). Program ume da prepozna adresu po šablonu: nešto@nešto.nešto tako da ako zamaskiramo mankija i/ili tačku program neće prepoznati adresu.

Napišite komentar:

Ukoliko prvi put komentarišete, komentar mora biti odobren pre nego što bude objavljen.