Odštampajte tekst Odštampajte tekst

Naš veliki projekat: VREMEPOLOV

vremeplovSvih 140 učenika kojima predajem učestvuju u izradi baze podataka koja će vas svaki dan sa stranica ovog sajta informisati kome je danas rođendan, i šta se još dogodilo na današnji dan.

Četvrtak 31.1.2008.
Vremeplov je danas pušten u pogon. Pogledajte….

Četvrtak  7.2.2008.
Do sada je prikupljeno 73% materijala:
694 dogadjaja za 268 dana u godini.

Imamo zanimljivu ideju. Pred nama jeste puno posla, ali i nas ima puno, a već puno toga znamo i umemo.

ŠTA HOĆEMO DA NAPRAVIMO?
Bazu podataka koja će moći svakoga dana da nas obavesti kome je od učenika danas rođendan, i šta se još interesantno dogodilo na današnji dan.

KAKO TO DA IZVEDEMO?

1. PRIKUPLJANJE MATERIJALA
Postoji 366 datuma i za svaki od njih treba pronaći par važnih ili zanimljivih dogadjaja. To je puno posla. Zato posao delimo na nas 140. Svaki učenik kome ja predajem dobio je 2-3 datuma za koje treba da pronađe po 2-3 dogadjaja. Naravno, kao i svaki trud, i ovaj se nagrađuje plusem.
Istražujte:
Ovaj zadatak, naravno, najlakše je obaviti korišćenjem internta (recimo, na wikipediji sigurno postoji dovoljno informacija za svak datum) ali može pomoći i neka enciklopedija, novine, Tv emisija. Snađite se. Mi živimo u informatičkom društvu gde je informacija resurs važniji od kapitala i pitke vode. Sposobnost da pronađete informacije zato je mnogo dragocenija od sposobnosti da zapamtite podatke, a internet je važniji izvor znanja od vaših udžbenika.
Budite kreativni:
Ovaj istraživački deo posla ostavlja vam prostora da date svoj lični pečat našem vremeplovu. Ako volite sport, pokušajte da pronađete neku važnu utakmicu koja se dogodila na datum o kome vi istražujete, ili je to možda datum rođenja nekog sportiste. Ako volite muziku, ispitajte da li se dogodio neki veliki koncert vaše omiljene grupe ili je objavljen neki album na “vaš” datum. Čekirajte vaše omiljene filmove i glumce, pisce i knjige.
Za svaki dogadjaj koji se nađe u bazi pisaće i ko ga je uneo, tako da je i pravi izbor dogadjaja možda dobar način da se predstavite ostalim učenicima škole.

2. MODELOVANJE
O ovome dosta znamo. Ovaj model lakši je od onih na kojima smo već osvajali petice.
Kako treba da izgledaju tabele u koje ćemo potrpati sve ove silne podatke? Gde upisati datume i dogadjaje? A gde učenike i njihove datume rođenja? Kako povezati tabele? Nagradiću plusem učenika koji u vidu komenatara (ili na mejl) pošalje skicu naše baze podataka, sa tipovima i vezama izmedju tabela. Plusići idu i dobrim idejama i predlozima kako bi naš model mogli da unapredimo i učinimo zanimljivijim (recimo, Tanja iz IV3 predložila je da se u modelu pojavi i jedno Memo polje u koje bi mogli da unesemo dodatne detalje o svakom dogadjaju. Meni pada na pamet da bi i svaki učenik mogao da napiše par rečenica o sebi, koje će se pojaviti na njegov rođendan, ali da vam ne kradem sad ideje i plusiće).

3. OBRADA PODATAKA: Upiti i datumske funkcije
Kada jednom prikupimo i organizujemo podatke, možemo izvući razne informacije iz naše baze. Na primer:
- Kome je rodjendan zadatog datuma?
- Šta se dogodilo zadatog datuma?
- Kome je sve rođendan zadatog meseca?
- Šta se sve dešavalo zadatog meseca?
I ono najzanimljivije:
- Kome je DANAS rođendan?
- Šta se sve dogodilo na DANAŠNJI dan?

Već dobro poznajemo upite, koji su nam neophodni za rešavanje navedenih problema. Ostaje da ovih dana upoznamo datumske funkcije, pomoću kojih ćemo naterati Access da uvek zna koji je danas datum, koji je sada dan, mesec ili godina. O tome ću pisati u posebnom članku.

KADA SVE BUDE GOTOVO? 
Kako radi naša baza podataka moći ćete svakodnevno da proveravate na stranicama ovoga sajta. Čak i kada završite ovu školu, svratite na svoj rođendan na ove stranice i klikeri će vam čestitati rođendan. Pročitaćete tada koji još naučnici i državnici, sportisti i muzičari, države i sporazumi, ratovi i primirja slave rodjendan kad i vi.
Moći ćete da vidite i koji su vaši školski drugovi pisali o datumu vašeg rođenja, i koliko kreativno su ovaj posao obavili neki novi klinci koji su nasledili ovaj sajt i profesora.

ZAŠTO JE OVO INTERESANTNO?
Zato što je zanimljivo stvarati. Zato što je zanimljivo istraživati. Zato što svako od nas može da da svoj lični pečat ovom projektu. Zato što se u ovom projektu prepliće trud učenika iz više odeljenja. Zato što će rezultate vašeg rada čitati i nadograđivati naredne generacije maturanata.

Učenici kojima ja ne predajem, a žele da učestvuju u ovom projektu, mogu slobodno da mi se jave da se dogovorimo kako mogu da se uključe.

Voleo bih da pročitam komentare, primedbe, ideje, pitanja….


Napišite komentar:

Ukoliko prvi put komentarišete, komentar mora biti odobren pre nego što bude objavljen.