Odštampajte tekst Odštampajte tekst

Dva zadatka sa testa

olovka_stroga.gifZa one koji nisu radili test ili žele da poprave ocenu sa testa, evo još materijala za vežbanje. Pogledajte kako su izgledali zadaci u dve grupe na testu održanom prošle nedelje. Kako se rade ovi zadaci već sam detaljno objasnio u starijim člancima, a ako ipak imate neko pitanje vrlo rado ću odgovoriti, samo je potrebno da pitate.

Dva kompletna testa i fajlove koji su potrebni za njihovo rešavanje preuzmite na stranici Fajlovi, a ovde objavljujem zadatke koji se odnose na osmišljavanje i kreiranje tabela, što predstavlja 80% testa.

knjige.gifRadite za jednu izdavačku kuću. Oni žele da se za svaku knjigu koju štampaju evidentira naslov, autor, godina izdanja, broj strana, da li je knjiga ilustrovana ili nije, kakav je povez knjige (može biti: meki, trvdi ili luksuzni) i iz koje je oblasti knjiga (spisak oblasti može da se menja, a dosadašnji spisak nalazi se na desktopu u fajlu oblasti.xls). Za svakog autora, pored imena evidentira se i datum rođenja i biografija, kao i to da li je pisac domaći ili strani.(Jednostavnosti radi nećemo uzeti u obzir mogućnost da je jednu knjigu pisalo više autora.)

predavac.gifRadite bazu za Obrazovni centar “Sveznalica” koji održava razne kurseve iz raznih predmeta.Oni žele da se za svaki kurs evidentira naziv kursa, detaljaniji opis kursa, predmet iz koga se održava kurs (spisak predmeta može da se menja, a dosadašnji spisak predmeta nalazi se na Desktopu u fajlu predmeti.xls), predavač, maksimalan broj polaznika, datum početka, faza sprovođenja kursa (koja može biti: upis,u toku, ili zavrsen) i da li je za kraj kursa predviđen završni ispit ili ne. Za svakog predavača evidentiramo ime i telefon, a pošto polaznici kursa imaju mogućnost da ocenjuju svog predavača, evidentira se i prosečna ocena predavača. Jedan kurs vodi samo jedan predavač ali isti predavač može voditi više kurseva. Jedan kurs se odnosi na samo jedan predmet, ali iz jednog predmeta može bit više kurseva, npr. iz Informatike imamo kurseve Excel, Access i Programiranje.

Očekujem pitanja i komentare. Možda neko pošalje i rešenje u vidu skice.


10 komentara na “Dva zadatka sa testa”

 1. Zadaci su kul. 8)

 2. E Grch ja sam imala ovaj sa oblastima na kontrolnom… Vidi u rezultatima kako sam uradila :)

  Eeeeee profesore, znala sam ja da ovde neće svratiti niko za koga se vi trudite…. katastrofa…. Zahtevam plusić za ovoliku požrtvovanost sa moje strane i može i još jedan plusić kao najverniji posetilac sajta, taman da mi se to poklopi sa ona dva minusa koja sam jelte dobila jer sam pričala na času(drugi put sam se drala, al to da zanemarimo :) )

 3. Kad sam prvi put video ovaj sajt, mislio sam da je glupost. To je bilo pre 2 minuta, i moje misljenje se nije znacajno promenilo. Ja sam duboko zaprepascen silinom ovog neznanja. Mada, uistinu, ja bolje ne bih mogao da uradim, i drago mi je. Ok. To je sve. Peace. Uzdravlje. Ziveli.

  /četiri poruke ovog posetioca su obrisane zbog vulgarnosti - prim.prof./

 4. Ipak vredi truda. Npr, sinoc sam dobio mejl od dve ucenice sa resenjima ovih zadataka. Sve perfektno tacno.

 5. Lepo, lepo…. Šta bi sa mojim plusićima??? :) :) :)

 6. Pa, profesor sta da vam kazem, zadaci s testa, pa to je za svaku pohvalu!!! Sad mi je zao sto nisam sacekao jos nedelju dana da bih radio test :))

 7. I mnogo pre testa na sajtu su objavljena resenja i obojasnjenja zadataka kakvi su bili na testu.

 8. sve sto ja imam da kazem je da su zadaci bili vise nego laki, i stvarno je sramota sto smo tako lose uradili (ja sam doduse dobila 5), ali poenta je da je i onaj ko nema pojma mogao bar 3 dobiti. ja sam imala neki zadatak sa radio stanicom i to ste bas pogodili, ja i muzika.

  nego svaka vam cast na strpljenju i trudu, ja bih nas sve poslala jako daleko vec prve nedelje.

 9. Ja mislim da zadaci nisu bili ni malo laki, jer je trebalo da sami odredite i broj tabela, i sva obelezja u tabelama, i tip svakog od obelezja i sve veze, pa tek onda da to napravite u Access-u.
  Upiti, doduse, jesu bili laki, pa cak i poznati i provezbani.

  Najvaznije je to da smo mi sve mnogo puta prozvakali na razlicite nacine, da su materijali za vezbanje i ucenje bili raznovrsni i dostupni, a organizovano je i 6 casova dopunske za dve nedelje, pa ko je zeleo mogao je lako da dodje do dobre ocene.
  Za one druge, bice jos puno sansi, samo je potrebno da prestanete da izmisljate opravdanja i da iskoristite svoje sanse.

 10. Profesore, najlepse bih vas zamolila da do sutra uvece stavite na sajt neki primer ili nesto sto bi pomoglo oko vezbanja za test koji imamo u ponedeljak. Moram da nekako nagovorim Dacu da dodje do mene sutra, a ona nema net, tako da bi mi to bio savrsen izgovor…:))) poz

Napišite komentar:

Ukoliko prvi put komentarišete, komentar mora biti odobren pre nego što bude objavljen.