Odštampajte tekst Odštampajte tekst

Priprema za test: Filmofil (skica i import)

cds.jpg“Jedan filmofil i kolekcionar angažovao vas je da mu napravite bazu podataka koja će mu pomoći da vodi evidenciju o svojoj kolekciji filmova…”
Kroz ovaj primer još jednom proverite svoju sposobnost da napravite skicu modela, i  da tu skicu pretočite u Access tabele. Provežbajte da uvezete podatke iz Excel dokumenta.

 

Jedan filmofil i kolekcionar angažovao vas je da mu napravite bazu
podataka koja će mu pomoći da vodi evidenciju o svojoj kolekciji filmova.
Za svaki film želi da evidentira naslov filma, reditelja, godinu izdanja,
trajanje filma u minutima, karatak sadržaj filma, žanr,
da li je film domaći ili nije, i medijum na kom je film snimljen (VHS, DVD ili CD).
Za svakog reditelja evidentira se ime i prezime, datum rodjenja i biografija.
Korisnik želi mogućnost da sam po potrebi dodaje menja spisak žanrova, a dosadašni spisak žanrova nalazi se u fajlu zanrovi.xls

Već sam objasnio kako prepoznati tabele i obeležja i kako doneti odluku kog tipa je koje obeležje. Trebalo bi da umete da napravite ovakvu skicu:

 filmofil_skica.jpg

Sada ću samo objasnit samo neka obeležja.
Obeležje trajanje. Radi se o trajanju filma u minutima. Odmah znamo da je to neki broj tj. Number. Razmislite sad kakav je to broj… najčešće 110, 120 minuta. To liči na Byte (celi pozitivni brojevi od 0 do 255). Onda razmislite o najgorem mogućem slučaju: ajde neka film traje 3 sata, to je 180 minuta - to je manje od 255 - super, uklapa se u Byte. Ajde neka neki  baksuz od filma traje i 4 sata. To je 240 minuta. I to se uklapa u Byte. Meni je to bilo dovoljno da se definitivno opredelim za tip Byte.

Onda mi je učenik rekao da neki od filomva iz serijala Kum traju duže od 255 minuta. To, slučajno, nije tačno ( filmovi iz serijala Kum traju 175200 i 170 minuta)  ali ovo pokazuje da se u radu sa bazama podataka srećemo sa raznim dilemama koje nemaju veze sa informatikom, već imaju veze sa problemima iz realnog života koje želimo da modelujemo.
U ovom slučaju nemamo dilemu oko nekog velikog i važnog problema, pa situaciju možemo da rešimo u stilu “Ma nek ide život, kuća časti” tako što ćemo se opredeliti za veće brojeve, tj. tip Integer.
Ako se dilema pojavi oko nekog važnijeg problema, onda bismo trebali da konsultujemo nekoga ko razume problem bolje od nas - stručnog konsultanta, a to je najčešće naručilac - u ovom slučaju to je naš filmofil.
Vaša prednost u odnosu na ostale koji uče Informatiku je u tome što ste vi ekonomisti, pa ćete sami sebi moći da budete stručni konsultanti kada budete modelovali neke probleme iz realnog privrednog života.

Obeležje godina tj. godina izdanja. Pošto ovaj podatak ima veze sa datumom, možete pomisliti da je ovo podatak tipa Date/Time. Međutim, ovo je samo broj, tj. Number. I to ceo pozitivan broj, ali ne tako mali broj, radi se o četvorocifrenim brojevima. Tu će posao odraditi Integer.

Za ovaj zadatak specifično je i to što u Access treba da uvezemo podatke iz Excel tabele. To je stvar tehnike, preuzmite datoteku zanrovi.xls i provežbajte.
Evo ključnih koraka:
Izaberite opciju: File - Get external Data - Import

import1.gif

import2.gif

import3.gif

import4.gif

import5.gif

import6.gif

I evo kako kako treba da izgleda gotova tabela Zanrovi.

import7.gif

Imamo jednu tabelu. Ostaju Filmovi i Reditelji. Moj savet je da prvo napravite tabelu Reditelji jer ona nema stranih ključeva. Onda će biti lakše da napravite tabelu Filmovi.

Provežbajte i slobodno pitajte.


7 komentara na “Priprema za test: Filmofil (skica i import)”

 1. Da li ce na kontrolnom biti vise od 3 primarna ključa?

 2. To bi trebalo da ti je svejedno.
  Ali ajde računaj ovako: verovatno je dovoljno tri primarna ključa da profesor provali da li ti to razumeš ili ne :)

 3. A oni prirodni kljucevi … Lekcija pre primarnih kljuceva… Jel to bitno??

 4. Moram priznati da za test nije bitno, ako neces zaboraviti da napravis vestacki kljuc.
  Neki ucenici su zaboravili da naprave vestacke primarne kljuceve, pa su se spontano upustili u igru sa prirodnim kljucevima i njihovim nedostacima.

 5. Kada radimo sa LW koja imnea dajemo na kraju tog procesa? Jel dajemo ime tabele u kojoj trenutno radimo ili sa kojom je povezujemo??

 6. I sta je sa filtriranjem??? Jel ce biti query s??

 7. Kada kliknes na Finish u L.W. trazi ti da snimis tabelu na kojoj upravo radis, ako vec nije snimana. Dakle, ukucavas ime tabele na kojoj trenutno radis.

  Bice upiti. Pogledaj tekst MISKO U EPIZODI: UPITI SA FILTEROM
  Hoce li ovo biti duga noc?
  :)

Napišite komentar:

Ukoliko prvi put komentarišete, komentar mora biti odobren pre nego što bude objavljen.