Odštampajte tekst Odštampajte tekst

Ključevi od autobusa

“Možemo malo da predahnemo… Nema cimanja da li će nas profesor nenajavljeno  pitati, niti bilo šta slično… “Vozi Miško” je naziv samog zadatka, a i auto prevoznika iz zadatka.”

Dragana iz IV4 piše o časovima održanim u petoj nedelji ove školske godine…

Informatika! To su jedina dva časa u nedelji kada možemo malo da predahnemo… Nema cimanja da li će nas profesor nenajavljeno  pitati, niti bilo šta slično. Pa, tako i ova dva časa ove nedelje…
Pravilo koje kod nas “vlada” jeste da čas počinje tek kada se svi prikupimo, što ide malo sporije, pošto imamo čas posle velikog odmora. Ali, kada se napokon i to dogodi…ČAS POČINjE!!!

Ovog puta smo radili jedan zadatak, naravno, koji je obuhvatao znanje koje smo stekli do sada u Access-u. “Vozi Miško” je naziv samog zadatka, a i auto prevoznika iz zadatka. Napravili smo tri nove tabele u Access-u i to: tabelu “vozači”, tabelu “garaže” i tabelu “autobusi”. Trebalo je, na kraju, da kad kliknemo u tabeli vozači na autobuse da nam se prikažu podaci o…autobusima, tj. da napravimo vezu između vozača i autobusa. Međutim, tu nije bio kraj. Trebalo je i da kad kliknemo u autobusima na garažu da nam se prikažu podaci o garaži. E, to je bio naš ceo zadatak. 
(Na kraju smo mogli da “uđemo” u svaku pojedinačnu garažu i vidimo koju su sve autobusi u toj garaži, ili da “uđemo” u neki autobus i dobijemo spisak vozača zaduženih za taj autobus - prim.prof)

Jedino novo što smo saznali, a manje-više i zapamtili, jeste ubacivanje veštačkog primarnog ključa. U ovom slučaju to je bio ID u sve tri tabele.
(Kasnije smo konstatovali da bi bilo dobro da primarni ključ nazovemo tako da se po nazivu zna iz koje je tabele, npr. vozacID ili autobusID - prim.prof)

Prvo je profesor uradio zadatak dok smo mi “pomno” pratili preko naših računara šta on to radi, a posle smo trebali da uradimo isti taj zadatak, ali sami. Naravno, pustili smo maštu prilikom ukucavanja podataka o vozačima autobusa, tablicama autobusa i sl.
Zadatak je obavljem i to…paaa, mogu reći…USPEŠNO!!! 


Napišite komentar:

Ukoliko prvi put komentarišete, komentar mora biti odobren pre nego što bude objavljen.